Daan Staller Erkend Paardenarts

Paardentandarts

Waarom

Problemen

Behandeling

Doel

Verdoving

Doe Het Zelf

Diensten


Contact

Waarom de paardentandarts?

 

Voor elk levend wezen geldt dat de gezondheid begint bij de mond. Hier komen de zo broodnodige voedingsstoffen binnen. Na opname van hooi, gras, biks of ander voedsel, wordt dit grondig vermalen en vermengt met speeksel alvorens het wordt doorgeslikt. Althans, in een mond met een gebit dat goed functioneert! Een paard dat goed kan eten, zal daar profijt van hebben en gezonder zijn.

En gezonde dieren leven over het algemeen langer.

Dit is het uitgangspunt van elke behandeling door een goede paardentandarts.

 

Een paardenmond is er niet op gebouwd om een bit te dragen en zal daarom door een paardentandarts moeten worden voorbereid op het bit. De aanwezigheid van wolfstanden (kleine tandjes voor de eerste kiezen), doppen op de kiezen en tanden (wisselen van de melktanden) en het niet of niet juist aangebracht zijn van bitseats (afronding van de eerste kies om ruimte te maken voor het bit) kunnen de prestatie van jou paard nadelig be´nvloeden.

 

Met een goede behandeling wordt de mond in balans gebracht. Balans in een paardenmond betekent direct en indirect dat het paard ook meer in balans is. Als een mond in balans is, dat heeft de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak maximale bewegingsvrijheid en is het bit geen belemmering in het werk. Het bit ligt prettig in de mond en zal geen pijn oproepen. Het paard zal hierdoor een stabielere hoofd-hals houding aannemen. Het paard pakt het bit makkelijker op, buigt lekker in en wanneer een paard een stabiele, rechtgerichte, goed nagevelijke hoofd-hals houding heeft, is er sprake van een meer evenredige belasting van de bovenlijn. De bovenlijn, eigenlijk lopend van oor tot staart, is de kapstok van het paard. Hier hangt alles mee samen, van hieruit wil je dat je paard in balans is.

 

Let op!! De bouw van het paard (een paard is zelden symmetrisch), de hand van de ruiter, het passende harnachement en het verleden van een paard zijn factoren die zwaar tellen in dit verhaal. Een goede paardentandarts draagt er zorg voor dat de mond niet de beperkende factor in je training is.

Mobiele paardenkliniek voor gebitsverzorging

Home

Tekstvak: